Birmaneza

29 feb.

Ma doare foarte tare cand vad pe site-urile de animale, confuzii enorme privind rasa pisicilor. Am observat ca de fiecare data cand pisica are blana inchisa pe fata, ochi albastri si ciorapei negri, e denumita birmaneza.

Rolul meu in acest articol este sa inlatur, sper, toate confuziile legate de rasa Birmaneza odata pentru totdeauna. Pentru toti cei care au trait in minciuna, pentru toti cei a caror veterinari nu stiu rasele chiar atat de pe de rost pentru ca, nu-i asa, pisicile se trateaza la fel fie ca sunt de o rasa sau alta, vreau sa edific misterul pisicii Birmaneze.

Daca dati vreodata peste denumirea in engleza a acestei rase, ea este Birman. A nu se confunda cu Burmese, care este cu totul altceva. Nu uitati: daca o pisica seamana cu o rasa, inseamna ca NU este de rasa respectiva! Ea trebuie sa intruneasca toate caracteristicile esentiale pentru a fi numita in cazul articolului de fata, birmaneza.

Asadar, ce e o pisica birmaneza? Sau mai bine zis, cum e?

Rasa are intr-adevar, coloraturi mai inchise in cateva zone ale corpului: pe fata, urechi, coada si picioare. In schimb, labutele sunt intotdeauna de culoare alba:

Toate cele patru labute trebuie sa fie de culoare alba ca aceasta pisica sa fie birmaneza!

Si intrand mai in detaliu in legatura cu rasa…

Generalitati despre Birmaneza

 • Mai este denumita si Pisica Sacra a Birmaniei si fiindca rasa a fost recunoscuta pentru prima oara in Franta, denumirea ei s-a pliat pe limba franceza: birmaneza.
 • Rasa e probabil mult mai veche, dar a fost recunoscuta pentru prima data in 1925.
 • O recunosti dupa coloratura mai intunecata pe fata, urechi, coada si picioare si mai ales dupa labutele albe. Sunt o rasa de pisici cu blana lunga, infoiata si moale.

Istoria ei

Povestea ei vine dintr-o legenda. Se spune ca inainte de nasterea lui Buddha, in Birmania, oamenii se inchinau la Tsun Kyan-Kse, o zeite cu ochii albastri ca safirul ce vegheaza asupra calatoriei sufletelor oamenilor si permite preotilor sa se reincarneze intr-un animal sfant inainte de a lua forma preotilor din nou.

La cel mai cunoscut templu inchinat ei erau pastrate, se spune o suta de pisici pure. Se gasesc foarte multe povesti colorate prin care se explica felul in care ele au ajuns in Franta insa nimeni nu poate confirma adevarata explicatie.

Adevarul este ca rasa era pe cale de extinctie in Al Doilea Razboi Mondial, doar 2 exemplare ramanand la sfarsitul acestuia in Franta, motiv pentru care au fost imperecheate cu Siameze si Persane pentru a reinstitui rasa si a evita deficientele genetice.

Dupa ce s-a intamplat acest lucru, au fost preluate si in Marea Britanie si SUA.

Caracteristici

Labutele

Insist sa amintesc ca labutele le deosebesc de alte rase pentru ca, in ciuda culorilor intunecate in extremitati si fata, pot fi confundate. Ceea ce poarta birmanezele se mai numeste si „manusi albe”, adica labute albe.

In cazul birmanezelor ideale, manusile albe ale labutelor din fata ar trebui sa se termine intre a doua si a treia incheietura a labutei. Pe labutele din spate, manusile sa se extinda pe toate degetele, insa pot fi de inaltime mai mare decat a celor din fata.

Corpul

Blana lunga, matasoasa si de culori variate: alb, gri si orice variatiuni intre aceste doua culori sau crem foarte deschis (de coaja oului). Insemnele pot fi de foarte multe tipuri, probabil cam toate culorile pe care le poate lua blana unei pisici. Ciocolatie, „albastra”, gri deschis, gri inchis, crem, liliachiu etc. Este permis ca insemnele sa fie si in modele de tabby, insa restul corpului nu. Tabby sunt acele modele de dungi, puncte, linii, spirale si asa mai departe.

In privinta insemnelor, acestea pot aparea doar pe bot, in jurul ochilor, pe urechi, pe coada si pe picioare. Singurul loc in care albul este permis e pe labute, la extremitati. Oriunde altundeva apare albul in zonele de mai sus, e considerata o greseala si draguta felina cade din categorisirea de birmaneza.

Pisicutele birmaneze se nasc cu blana complet alba, abia dupa prima saptamana, momentul la care apar fiind si in functie de coloratura lor mostenita, incep sa se distinga semnele lor distinctive.

Personalitate

Pisici afectuoase, blande si animale de companie de incredere, sunt feline ce sunt obisnuite sa fie adorate si o cer prin manierele lor. Sunt inteligente si intampina oamenii cu o nota de curiozitate, in loc de teama.

Usor de „manevrat” si ingrijit, pline de afectiune si tacute.

Ingrijire

Aceste pisici pline de demnitate au nevoie de un periaj des, de circa 3 ori pe saptamana. In cazul pisicilor de apartament, naparlirea dureaza tot anul, deci periajul este necesar.

Tabel de evaluare

 1. Activitate – 3
 2. Dispozitia de a se juca – 7
 3. Nevoie de atentie – 8
 4. Afectiune – 9
 5. Nevoia de a se exprima vocal – 3
 6. Docilitate – 10
 7. Inteligenta – 7
 8. Independenta – 5
 9. Sanatate si rezistenta – 6
 10. Nevoie de periere – 8
 11. In preajma copiilor – 9
 12. In preajma altor animale – 9
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: